2016. augusztus 1., hétfő

Zorán feketében érkezett

Budapesti ismerősök: Zorán című anyag megjelent - Esti Hírlap 1965. december 11. szombat.
Ez a Magyarországon élő belgrádi fiú estéről estére forró sikert arat az énekével, a gitározásával, a zenekarával. Körülbelül sejteni lehet, minek köszönheti hirtelen támadt népszerűségét: szerencsésen választotta meg az időpontot, amikor a nyilvánosság elé lépett.

A közönség a rádióból, a magnetofonszalagról, újsághírekből ismert külföldi üstökös-fiókák után már egy kis „magyar mást" is kívánt, és Zoránék ilyenek. A rock and roll halódásának korszakában tűntek fel, az új stílusból, a sok gitáros Beatles-irányzatból adtak ízelítőt, de finomabban, tompítottabban – a vad ütemeket is szolidan, komolyan adva elő.

Zorán érdekességek ITT.

Megható Zorán dalok ITT.

Nekem ez a komolyság tűnt fel először a zárkózott, szlávosan csontos arcon is. Találgattam: a muzsikus tartózkodásának jele ez vagy csupán felvett póz? Talán mind a kettő. Nehéz kitérni az ifjú közönség szabta igények elől – ez legfeljebb csak enyhíthető – a haja divatosan nyakba növesztett ugyan, de még a túlzás határán innen.

Francia sanzonénekesre emlékeztető fekete pulóvert visel, de ettől még lehetne vizsgára készülő egyetemista is. Mint ahogy nemrég még az is volt s lesz is talán, ha a tervei is olyan határozottak, mint idegenes akcentussal kiejtett mondatai.

Klikk a teljes cikkért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése